psychologenpraktijk derks
indicatie
werkwijze
info
contact

Manier van werken

Na aanmelding wordt contact met u opgenomen voor het maken van een afspraak.

Tijdens het eerste of de eerste 2 gesprekken (de intake) bespreken we wat uw probleem is, hoe dit in stand gehouden wordt en welke achtergronden uit uw verleden en actuele situatie er in mee spelen.
Op basis van deze informatie wordt een concept behandelplan gemaakt en bespreken we samen hoe we uw probleem gaan aanpakken.

In de praktijk worden de behandelingen met name gebaseerd op cognitief gedragstherapeutische methoden en technieken ( zie www.vgct.nl ). Daarnaast wordt gebruik gemaakt van EMDR bij trauma, van EFT bij relatieproblemen, van ACT (Acceptance and Commitment therapy) en kunnen onderdelen van mindfulness therapie en van schematherapie ingevoegd worden.

De cognitieve methoden zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht (evidence based).
In de cognitieve gedragstherapie worden irrationele gedachten, de effecten daarvan op uw gevoel en gedrag, geïnventariseerd, geanalyseerd, u leert uw patronen herkennen en bij te sturen.
Dit kan een positief effect hebben op uw klachten, die hierdoor kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Uw functioneren kan hierdoor verbeteren.

Bij deze aanpak wordt van u verwacht dat u actief meedenkt en meewerkt.
Iedere week krijgt u huiswerk mee. Het huiswerk is eigenlijk het meest belangrijke onderdeel van de therapie. Veranderingen in je leven komen tot stand door inzicht en vervolgens door dit toe te passen in het dagelijkse leven.

De gesprekken duren drie kwartier tot een uur. De duur van de behandeling is afhankelijk van uw problematiek en duurt 5 tot 13 sessies.
Er wordt klachtgericht gewerkt, in het hier en nu, zo kort als het kan, en zo lang als nodig.